Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en yrkessjåfør?

En Yrkessjåfør er med på å få samfunnet til å gå rundt, de transporterer de varene du kjøper på butikken, de er med på å transportere og bygge veiene du kjører på og ikke minst har alle materialene i huset eller leiligheten du bor i vært transportert av en yrkessjåfør. ​

I tillegg til dette er det også yrkessjåføren som kjører deg til skolen i bussene og er med på å transportere personer til deres jobber, så uten yrkessjåføren og den viktige jobben han gjør stopper samfunnet opp. Klikk her så kan du lese mer om hva det vil si å være yrkessjåfør samt hvordan du kan bli det. 

Hvordan kan jeg bli yrkessjåfør?

Det finnes mange veier inn til dette yrket, en vei som øker i interesse blant de unge er å ta Transport og Logistikk Vg2 hvor man kan gå videre på Yrkessjåførfaget hvor man får førerkort og YSK gratis. Dere kan lese mer om det HER

Men f.o.m 2018 har man muligheten til å få studie lån og stipend for å ta førerkortet via lånekassen. Denne ordningen har åpnet for over 2000 sjåfører hittil. Dette kan dere lese mer om HER

Hvordan blir jeg lærling i yrkessjåførfaget?

Det er mange måter man kan bli lærling på i yrkessjåførfaget, men den vanligste veien å ta er å starte på Vg1 teknologi og industrifag for å gå videre på Vg2 Transport og logistikk. Etter dette kan du søke deg inn på Yrkessjåførfaget å gå på en landslinje hvor du vil få alle førerkortene du trenger for jobben. Du kan lese mer om hvordan du kan ta utdanning som yrkessjåfør ved å klikke her.

Dersom du ønsker å gå i læra som yrkessjåfør fra andre kanaler en videregående skole kan du ta kontakt med ditt lokale opplæringskontor for å finne hvilke vei som passer din situasjon best, du kan finne en oversikt over alle opplæringskontorene i Norge ved å Klikke her.

Hvor mye tjener en yrkessjåfør?

I 2022 var gjennomsnittslønnen til en lastebilsjåfør 502.560kr mens en buss sjåfør hadde en gjennomsnittslønn på 491.760kr i året. Denne er en god gjennomsnittslønn som ligger på samme nivå som lignende yrker. I tillegg til lønnen finnes det flere tillegg når man jobber skiftarbeid som en yrkessjåfør ofte gjør.​

Men i mange tilfeller velger yrkessjåfører å starte egne selskaper hvor man har muligheten til å tjene vesentlig mye mer.

Hva betyr lærlinggaranti? 

Læreplass garantien gis til alle elever som har bestått vg2 Transport og logistikk i tillegg til å tilfredsstille følgende kriterier: 

  • Aktivt deltakelse av YFF gjennom vg2 
  • Lavt udokumentert fravær 
  • Bestått alle fagene i vg1 og vg2 
  • Ha førerkort klasse B 
  • Har kompetansebevis på truck (T1, T2 og T4) samt ADR grunnkompetanse 
  • Godkjent helseattest for førerkort klasse C/D
  • Grunnleggende ferdigheter i norsk skriftlig og muntlig

Les mer om læreplass garanti her

Hva kan et opplæringskontor hjelpe meg med?

Et opplæringskontor kan hjelpe deg med å finne læreplass i yrkessjåførfaget, både om du tar det skoleveien eller om du ønsker opplæring i bedrift over en lengre periode. I tillegg til dette vil opplæringskontorene også hjelpe til med forberedelser til fagprøven du skal ha når læretiden er over. Klikker du HER kan du finne en oversikt over hvor du finner ditt nærmeste opplæringskontor samt kontaktinformasjon og mer om jobben de kan hjelpe deg med. 

Hvilke førerkort trenger jeg som yrkessjåfør?

For å jobbe som yrkessjåfør for varebiler trenger du førerkort klasse B & BE, denne jobben kan du lese mer om HER. Dersom du ønsker å kjøre større kjøretøy som lastebiler trenger du C-klasse og eventuelt CE-Klasse samt at du trenger ett YSK «yrkeskompetanse bevis«. Som yrkessjåfør kan du også kjøre buss hvor du da trenger D-Klasse, samt YSK bevis for persontransport. 

Hva er typiske arbeidstider for en yrkessjåfør?

Yrkessjåfører jobber til alle døgnets tider, akkurat som i mange andre yrker som ofte benytter seg av skiftarbeid. Dette vil si at du kan måtte være på jobb når andre sover, men i de fleste tilfeller har yrkessjåfører også en relativt normal arbeidsdag, noe som vil si at du kan starte på jobb alt i fra 5-9 om morgenen og være ferdig en gang mellom 13-18 på ettermiddagen.Det finnes også de yrkessjåførene som driver med langtransport som kan være på jobb i en uke i strekk hvor du bor i bilen din. Men da en gjennomsnittlig transport i Norge er på under 50km gjelder dette langt ifra de fleste. 

Hvordan kan jeg omskolere meg til yrkessjåfør?

For å bli yrkessjåfør trenger du enten førerkort klassene C, CE eller D, i tillegg til at du trenger ett yrkeskompetansebevis (YSK). Prisen på dette ligger på rundt 150.000kr, du kan lese mer om hva som inngår i de forskjellige førerkortene HER

NAV har også ordninger for å gi noen kandidater denne utdannelsen som yrkessjåfør, du kan se om dette er løsningen for deg HER.

Hvilke ulike jobber finnes det for yrkessjåfører?

Det finnes en rekke forskjellige jobber du kan ha som yrkessjåfør, dette er alt fra å kjøre varebil, lastebil eller buss. Dersom du vil se mulighetene for dette yrket kan du klikke HER for å se videoer om mange av de forskjellige delene av det å være yrkessjåfør og hvilke muligheter du har i denne bransjen.