Ofte stilte spørsmål

Hva gjør en yrkessjåfør?

En yrkessjåfør er med på å få samfunnet til å gå rundt.
De transporterer varene du kjøper på butikken, de transporterer og bygger veiene du kjører på og ikke minst har de transportert alle tingene og materialene i boligen din. ​
I tillegg til dette er det yrkessjåføren som kjører deg til skole eller jobb. Uten yrkessjåføren og den viktige jobben hen gjør stopper samfunnet opp. Klikk her for å lese mer om hva det vil si å være yrkessjåfør, samt hvordan du kan bli det. 

Hvordan kan jeg bli yrkessjåfør?

Det finnes mange veier inn til dette yrket. En populær vei blant de unge er å ta Transport og Logistikk Vg2. Her kan man gå videre på Yrkessjåførfaget og få førerkort og YSK gratis.
Dere kan lese mer om det HER

F.o.m 2018 har man muligheten til å få studielån og stipend for å ta førerkortet via Lånekassen. Denne ordningen har åpnet for over 2000 sjåfører hittil. Dette kan dere lese mer om HER

Hvordan blir jeg lærling i yrkessjåførfaget?

Det finnes flere veier til å bli lærling i yrkessjåførfaget, men den vanligste er å starte på Vg1 teknologi og industrifag og deretter fortsette på Vg2 Transport og logistikk. Etter dette kan du søke deg inn på Yrkessjåførfaget å ta utdanningen ved en landslinje hvor du får alle førerkort du trenger for yrket. For mer informasjon om hvordan du kan ta utdanning som yrkessjåfør, kan du klikke her.

Dersom du ønsker å gå i lære som yrkessjåfør fra andre kanaler en videregående skole kan du ta kontakt med ditt lokale opplæringskontor for å finne ut hva som passer din situasjon best. Du finner en oversikt over alle opplæringskontorene ved å Klikke her.

Hvor mye tjener en yrkessjåfør?

I 2022 var gjennomsnittslønnen for en lastebilsjåfør 502.560 kroner, mens en bussjåfør hadde en gjennomsnittslønn på 491.760 kroner i året. Dette er gode gjennomsnittslønninger som er på nivå med lignende yrker. I tillegg til grunnlønnen kan skiftarbeid som yrkessjåfør gi flere tillegg.

Mange yrkessjåfører velger imidlertid å starte egne selskaper, noe som gir muligheten til å tjene betydelig mer.

Hva betyr lærlinggaranti? 

Garanti for læreplass gis til elever som har bestått Vg2 Transport og logistikk i tillegg til å tilfredsstille følgende kriterier: 

  • Aktivt deltakelse av YFF gjennom Vg2 
  • Lavt udokumentert fravær 
  • Bestått alle fagene i Vg1 og Vg2 
  • Ha førerkort klasse B 
  • Har kompetansebevis på truck (T1, T2 og T4) samt ADR grunnkompetanse 
  • Godkjent helseattest for førerkort klasse C/D
  • Grunnleggende ferdigheter i norsk skriftlig og muntlig

Les mer om læreplass garanti her

Hva kan et opplæringskontor hjelpe meg med?

Et opplæringskontor kan hjelpe deg med å finne læreplass i yrkessjåførfaget, både om du tar det gjennom skole eller om du ønsker opplæring i bedrift over en lengre periode. I tillegg til dette vil opplæringskontorene hjelpe til med forberedelser til fagprøven du skal gjennomføre når læretiden er over. Klikk HER for å finne ditt nærmeste opplæringskontor, samt kontaktinformasjon og mer om hva de kan hjelpe deg med. 

Hvilke førerkort trenger jeg som yrkessjåfør?

For å jobbe som yrkessjåfør for varebil trenger du førerkort klasse B & BE, dette kan du lese mer om HER. Dersom du ønsker å kjøre større kjøretøy som lastebiler trenger du C-klasse og eventuelt CE-Klasse, samt at du trenger et yrkeskompetanse bevis. Som yrkessjåfør kan du også kjøre buss hvor du da trenger D-Klasse, samt et yrkeskompetanse bevis for persontransport. 

Hva er typiske arbeidstider for en yrkessjåfør?

Yrkessjåfører arbeider på alle tider av døgnet, som i andre yrker som krever skiftarbeid. Dette betyr at du kan være på jobb når andre sover. Likevel har mange yrkessjåfører en relativt normal arbeidsdag, som kan starte mellom kl. 05:00 og 09:00 og avsluttes mellom kl. 13:00 og 18:00.

Det finnes også yrkessjåfører som driver med langtransport og kan være på jobb i en uke i strekk, og bo i bilen. Men siden gjennomsnittlig transport i Norge er under 50 km, gjelder dette ikke for flertallet.

Hvordan kan jeg omskolere meg til yrkessjåfør?

For å bli yrkessjåfør trenger du enten førerkort klassene C, CE eller D, i tillegg til at du trenger ett yrkeskompetansebevis (YSK). Prisen på dette ligger på rundt 150.000 kr. Du kan lese mer om hva som inngår i de forskjellige førerkortene HER

NAV har også ordninger for denne utdannelsen som yrkessjåfør. Du kan se om dette er løsningen for deg HER.

Hvilke ulike jobber finnes det for yrkessjåfører?

Som yrkessjåfør finnes det mange forskjellige jobber du kan ha, alt fra å kjøre varebil til lastebil eller buss. Hvis du vil utforske mulighetene i dette yrket, kan du klikke HER for å se videoer om de ulike aspektene ved å være yrkessjåfør og hvilke karrieremuligheter bransjen tilbyr.